Iklan

24 August 2016

MUS'AB BIN UMAIR


Alhamdulillah, 23/08/2016 telah diberi keizinan dari Allah untuk diri ini untuk menghadiri majlis ilmu yang diadakan di Surau Annur Lembah Beringin.

Penceramahnya ialah Ustaz Annahari yang juga merupakan penvceramah tetap di surau ini pada setiap hari selasa. Anatara topik yang dibincangkan ialah PUNCA KELEMAHAN UMAT-UMAT TERDAHULU. Antara perkara yang menarik dan yang dapat dikongsikan ialah kisah Mus'ab bin Umair r.a. yang berkaitan dengan kemewahan. Cerita Mus'ab bin Umair r.a. ini dikisahkan oleh beliau ialah kerana KEMEWAHAN itu MELEMAHKAN dan kemewahan adalah antara punca lemahnya umat-umat sebelum ini


Daripada Ali bin Abi Thalib r.a., "Bahawasanya kami sedang duduk bersama Rasulullah saw. di dalam masjid. Tiba-tiba datang Mus'ab bin Umair r.a. dan tiada di atas badannya kecuali hanya sehelai selendang yang bertampung dengan kulit. Tatkala Rasulullah saw.melihat kepadanya Baginda menangis dan menitiskan air mata kerana mengenangkan kemewahan Mus'ab ketika berada di Mekkah dahulu (kerana sangat dimanjakan oleh ibunya) dan kerana memandang nasib Mus'ab sekarang (ketika berada di Madinah sebagai seorang Muhajirin yang terpaksa meninggalkan segala harta benda dan kekayaan diMekkah). Kemudian Nabi Muhammad saw. bersabda, "Bagaimanakah keadaan kamu pada suatu saat nanti, pergi di waktu pagi dengan satu pakaian, dan pergi di waktu petang dengan pakaian yang lain pula. Dan bila diangkatkan satu hidangan diletakan pula satu hidangan yang lain. Dan kamu menutupi (menghias) rumah kamu sepertimana kamu memasang kelambu Ka'bah?". Maka jawab sahabat, "Wahai Rasulullah, tentunya di waktu itu kami lebih baik daripada di hari ini. Kami akan menberikan penumpuan kepada masalah ibadat sahaja dan tidak usah mencari rezeki". Lalu Nabi saw. bersabda, "Tidak! Keadaan kamu di hari ini adalah lebih baik daripada keadaan kamu di hari itu".


H.R. Termizi 


Keterangan

Dalam hadis ini Nabi kita Muhammad saw. menerangkan bahawa umatnya pada suatu masa kelak akan mendapat kekayaan dan kelapangan dalam kehidupan. Pagi petang pakaian silih berganti. Hidangan makanan tak putus-putus. Rumah-rumah mereka tersergam indah dan dihias dengan bermacam-macam perhiasan. Dalam keadaan demikian kita juga mungkin akan berkata seperti perkataan sahabat. Di mana, kalau semuanya sudah ada, maka senanglah hendak membuat ibadat. Tetapi Nabi kita Muhammad saw. mengatakan, "Keadaan serba kekurangan itu adalah lebih baik untuk kita”, ertinya lebih memungkinkan kita untuk beribadat. 

Kemewahan hidup banyak menghalang seseorang dari berbuat ibadat kepada Allah swt., sepertimana yang berlaku di hari ini. Segala yang kita miliki kalaupun tidak melebihi keperluan, namun ianya sudah mencukupi Tetapi, bila dibanding dengan kehidupan para sahabat, kita jauh lebih mewah daripada mereka, sedangkan ibadat kita sangat jauh ketinggalan. Kekayaan dan kemewahan yang ada, selalu menyibukkan kita dan menghalang dari berbuat ibadah. Kita sibuk menghimpun harta dan juga sibuk menjaganya serta sibuk untuk rnenambah lebih banyak lagi. Tidak ubah seperti apa yang pernah disabdakan oleh Rasulullah saw., "Seandainya seorang anak Adam itu telah mempunyai satu jurang emas, dia berhasrat untuk mencari jurang yang kedua, sehinggalah ia dimasukkan ke dalam tanah (menemui kematian)". 

Begitulah gambaran yang sebenar terhadap ketamakan manusia dalam menghimpun harta kekayaan. Ia sentiasa mencari dan menambah, sehinggalah ia menemui kematian Maka ketika itu, barulah ia sedarkan dirinya dengan seribu satu penyesalan. Tetapi di saat itu sudah tidak berguna lagi penyesalan. OIeh itu janganlah kita lupa daratan dalam mencari harta kekayaan. Tidak kira halal atau haram, yang penting dapat harta. Tidak kira waktu sembahyang, bahkan semua waktu digunakan untuk menimbun kekayaan. Biarlah kita mencari mata benda dunia pada batas-batas keperluan. Kalau berlebihan bolehlah digunakan untuk menolong orang lain yang kurang bernasib baik, suka menderma dan suka bersedekah, sebagai simpanan untuk hari akhirat kelak. Orang yang bijak adalah orang yang mempunyai perhitungan untuk masa akhiratnya dan ia menjadikan dunia ini tempat bertanam dan akhirat tempat memetik buahnya.


Siapakah Mus'ab bin Umair?


Tak ada satu gadis pun di Makkah yang tidak mengenal Mus’ab bin Umair. Wajahnya yang tampan, pakaiannya yang mahal dan badannya yang wangi membuat Mus’ab selalu menjadi perbincangan. Banyak gadis yang bermimpi menjadi isterinya. Terlahir dari keluarga yang kaya, Mus’ab sudah biasa hidup dalam kemewahan. Segala kehidupan dalam kemewahan ini dilaluinya sebelum Mus’ab mengenal Islam. 


Berita tentang Nabi Muhammad dan Islam di Makkah sampai juga di telinga Mus’ab.Mus’ab menemui nabi Muhammad di rumah seorang lelaki bernama Arqam. Disana, Mus’ab banyak bertanya tentang Islam. Ia mulai tersentuh dengan agama yang dibawa oleh nabi Muhammad ini. Akhirnya beliau telah memeluk islam tetapi keislaman Mus’ab mendapatkan pertentangan dari keluarganya, terutama dari ibunya. 

Ibunya mengurung Mus’ab dan menyiksanya. Mus’ab tidak takut. Ia bahkan selalu memujuk ibunya untuk ikut masuk Islam. Suatu hari, Mus’ab melihat ibunya sakit. Ternyata, sang ibu melakukan mogok makan. Hal itu dilakukannya agar Mus’ab meninggalkan Islam. Tapi, Mus’ab tidak gentar. “Saya tidak akan meninggalkan Islam sama sekali,” kata Mus’ab. Mendengar jawaban Mus’ab, sang ibu akhirnya mengusir Mus’ab. Sejak saat itu, tak ada lagi Mus’ab yang memakai baju mahal dan wangi. 

Untuk tetap hidup, Mus’ab menjual kayu bakar. Ia menjadi pengikut Rasullullah. Suatu hari, di masa perang Uhud (perang antara umat Islam dan kaum kafir), Mus’ab berdiri dengan gagah sebagai salah seorang perajurit. Mus’ab bertugas memegang bendera Islam. Pasukan musuh berulang kali menyerangnya. Mus’ab tetap berjuang dan dengan keras mempertahankan bendera Islam. Pertarungan berlangsung sengit. Seorang perajurit kafir Quraisy menikamnya dengan tombak. Mus’ab syahid dalam peperangan Uhud. 

Beberapa kali mengikuti perang, Mus’ab merupakan seorang perajurit yang tak pernah mendapatkan harta rampasan perang. Saat terbunuh di perang Uhud, ia hanya mempunyai sehelai baju lusuh. kain itu tidak begitu lebar. Apabila kain itu ditutupkan ke kepalanya, maka terlihatlah kedua kakinya. Jika kedua kakinya ditutup, maka nampaklah sebagian kepalanya. Akhirnya, Rasulullah menyarankan agar kain lusuh itu digunakan untuk menutup kepala Mus’ab. Di bahagian kaki yang masih terbuka, Rasullah meminta agar ditutupi dengan tumbuh-tumbuhan idzkhir, iaitu tumbuh-tumbuhan yang berbau wangi. 

Kisah tentang Mus’ab bin Umair begitu menyentuh hati para sahabat. Suatu hari sahabat Abdur Rahman bin 'Auf r.a. diberi hidangan makanan. Nabi Muhammad bercerita tentang Mus’ab. "Mus'ab bin Umair itu terbunuh - fi-sabilillah. Jikalau kepalanya ditutup, maka tampaklah kedua kakinya dan jikalau kedua kakinya ditutup. Maka tampaklah kepalanya.” Mendengar cerita ini, Abdur Rahman bin 'Auf menangis lalu meninggalkan hidangannya. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails