Iklan

17 March 2015

Cuba try test tengok....

Masa pergi Kerling tadi nampak ketam....Ermmmm sedap pulak tengok. Nak suruh ummie masak mungkin ummie sibuk kut...Huh ! Apa kata aku try masak ketam hari ni.... Haha...Masak Ketam...Ermmm Nak masak apa..kita tanya Pakcik Google jap.... Dapat resepi dari internet...http://dayangjack.blogspot.com/2011/08/iftar-1-resepi-ketam-masak-merah.html... ok semak bahan yang diperlukan...ok bereh semua ada...boleh on tengok...jadi ke tak

Ketam Masak Merah Berkicap
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan :
Semua bahan dah siap blend....
Tumisan barang yang dikisar
  • 5 ekor ketam (dibersihkan dan direbus sedikit bersama garam dan asam gelugur. Kemudian ditoskan)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci lengkuas (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos cili
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan ketam, asam gelugur, garam dan gula secukup rasa. Gaul-gaulkan hingga sebati
  4. Setelah masak, hidangkan.
Taaadaaaa......siap gak....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails