Masa pergi Kerling tadi nampak ketam....Ermmmm sedap pulak tengok. Nak suruh ummie masak mungkin ummie sibuk kut...Huh ! Apa kata aku try masak ketam hari ni.... Haha...Masak Ketam...Ermmm Nak masak apa..kita tanya Pakcik Google jap.... Dapat resepi dari internet...http://dayangjack.blogspot.com/2011/08/iftar-1-resepi-ketam-masak-merah.html... ok semak bahan yang diperlukan...ok bereh semua ada...boleh on tengok...jadi ke tak
Ketam Masak Merah Berkicap
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan :
Semua bahan dah siap blend.... |
Tumisan barang yang dikisar |
- 5 ekor ketam (dibersihkan dan direbus sedikit bersama garam dan asam gelugur. Kemudian ditoskan)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 3 biji bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci lengkuas (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- 3 sudu besar cili giling
- 1 keping asam gelugur
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan sos cili
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
- Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
- Kemudian masukkan ketam, asam gelugur, garam dan gula secukup rasa. Gaul-gaulkan hingga sebati
- Setelah masak, hidangkan.
Taaadaaaa......siap gak.... |
No comments:
Post a Comment